• Geen producten in je winkelmand.

 • Login

Wat vertelt fysieke pijn je over jezelf?

Marieke Bertens
  | 
2 november 2022

Ga jij momenteel door een heftige periode van zelfheling? Dan word jij er constant aan herinnerd dat jij nog emoties bij jou draagt die jij niet meer nodig hebt. En die emoties mag jij gaan helen, genezen.

Als je veel emotionele bagage bij je draagt, dan uit zich dat vaak in fysieke pijn.

Je krijgt een blokkade.

En de plek waar die blokkade zich bevindt, kan heel veel vertellen over het soort emotionele bagage die je mee draagt. De blokkade veroorzaakt fysieke pijn, om gezien te worden.

Het is jouw lichaam dat toont waar jij negatief over denkt. Jouw lichaam toont jou dat jij niet jouw ware ik bent en dat jij jezelf blokkeert op een bepaald aspect van jouw leven.

Alles is energie

Alles is energie. Mensen, bomen, de grond, een tafel, de lucht,… Alles is gemaakt uit energie

En die energie gaat op een bepaalde manier trillen, dat noemen we de trillingsfrequentie. En die trillingsfrequentie zorgt ervoor dat een stoel vorm krijgt en er uitziet als een stoel.

Ons lichaam bestaat ook 100% uit energie met een bepaalde trillingsfrequentie.

De bedoeling is dat we ons lichaam een zo hoog mogelijke frequentie geven.

Als je veel bagage meedraagt van vroeger of vorige levens, dan kan dat zich uiten als een energetische blokkade.

Mijn blokkades bevonden zich:

 • schouders/nekpijn + kromlopen
 • knieblessure (sommige dagen kon ik niet wandelen)
 • trage schildklier
 • gezwel op eierstok
 • zwakke, pijnlijke polsen/duimen

En elk van die blokkades gaf telkens een zeer grote pijn van mij weer. Doordat ik door die pijn ging van de emoties, kon ik de blokkade verwijderen.

Hoe verwijder je blokkades

Blokkades verwijderen is niet moeilijk als je weet waar ze voor staan.

Laten we mijn schouder/nekpijn nemen.

Sinds mijn tienerjaren loop ik voorovergebogen, alsof ik een zware rugzak/last op mijn schouders heb hangen.

Ik leerde dat je die uitdrukking letterlijk mag nemen. Je draagt misschien geen letterlijke rugzak mee, maar een emotionele rugzak. En die rugzak is voor sommigen heel erg zwaar.

Zo zwaar dat je er letterlijk van gaat kromlopen.

Dus, hoe kon ik die rugzak afwerpen?

Ik leerde beter naar mijn lichaam te luisteren en meer in stilte te zijn. Ik begreep dat elke blokkade, elke fysieke pijn in mijn lichaam een teken is van een emotionele blokkade. Ik leerde dat als ik luister, ik de echte reden van die pijn kon vinden, kon localiseren en die ook kan verwijderen.

In combinatie ging ik ook lezen. Veel lezen en informatie opdoen. Ik las vooral veel artikels en boeken over het ego, dat was voor mij een keerpunt.

En dan was het alleen nog een kwestie van alle informatie in praktijk om te zetten. Effectief loslaten en leren om niks meer binnen te laten dat mij niet meer diende.

Uiteindelijk liep ik weer rechtop en had ik geen pijn meer.

Het grootste struikelblok voor vele HSP’s is dat wij de pijn van anderen voelen en wij dragen hun rugzak voor hen. Nu, dat is een probleem want zo zorgen wij ervoor dat de andere de volle verantwoordelijkheid voor hun pijn niet kunnen dragen. We zorgen er zo voor dat de andere niet kan helen, omdat zij de impact van hun foute keuzes niet kunnen inzien.

Als jij houdt van de andere, dan weiger jij vanaf nu om hun rugzak nog langer te dragen. Echte Liefde (met een hoofdletter) wil zeggen dat jij de andere de volle 100% in controle laat van hun pijn. Jij weigert vanaf nu alle ballast van anderen nog te dragen. Jij bent meer waard dan dat.

Dat is ook jezelf helen. Dat geeft jou vrijheid om niet meer zo zwaar beladen te zijn met de rommel van anderen. Het geeft jou de kans om eindelijk jouw eigen rommel op te kuisen.

Andere blokkades of fysieke pijn

Ik leerde al doende waar de andere energetische blokkades voor staan.

Ik heb mijn blokkades in deze volgorde mogen oplossen. Je krijgt enkel dat voorgeschoteld waar je klaar voor bent, in de volgorde die je het meest zal opleveren.

Forceer niks, laat het proces zich rustig vervolmaken op het tempo dat nodig is.

Er was telkens een vast patroon te bemerken.

 1. Ik las plots veel artikels over een bepaald onderwerp
 2. De pijn werd heviger of kwam plots weer op
 3. Ik dagdroomde/las over wat ik zou kunnen doen
 4. De pijn werd ondraaglijk
 5. Ik ging over mijn angst en liet los
 6. De pijn verdween

Als je niet over je angst wil gaan, dan zal de pijn niet verminderen. De volgende gelegenheid om jouw blokkade op te lossen, krijg je weer die pijn en deze keer een beetje erger.

Pas als je je helemaal over je angst zet, kan je de blokkade oplossen.

Angst houd je tegen, beperkt je. En je wordt keer op keer op keer uitgedaagd om je er over te zetten. Leer dat elke angst een leugen is die jij jezelf vertelt en dat het een beperking is die jij jezelf oplegt. Breek door jouw angsten door in te zien dat jij meer bent dan die beperking. Wandel erdoor alsof jij een warm mes bent dat door zachte boter snijdt.

Angst is slechts een verhaal dat jij jezelf vertelt en dat niet waar is. Het is een leugen van iemand anders dat wij hebben aangenomen als onze waarheid. En dat is absurd. Angsten zijn leugens die ontmaskerd moeten worden.

Jij hebt vrije wil, altijd. Weet alleen dat het niet ophoudt totdat jij jouw angst onder ogen ziet.

Schouders/nekpijn + kromlopen

Je draagt een emotionele rugzak mee van het verleden en/of andere levens. Leer je rugzak af te doen en los te laten. Welke overtuigingen zijn van jou, welke niet?

Welke pijn is van jou en welke niet? Welke angst is van jou? Welke beperking is van jou? Leer jouw leugens doorzien en doorbreek ze. Herschrijf jouw verhaal en laat jouw verleden los en iedereen die jou tegenhoudt. Dat mag.

Je bewust zijn van deze rugzak kan al heel veel teweeg brengen.

Knieblessure

Ik kon sommige dagen niet meer lopen omdat ik zoveel pijn had. Kniepijn is iets waar ik al van kinds af aan mee sukkel. Denk waterknieën, groeipijnen, ontstekingen, onhoudbare pijnen, pijnscheuten,…

Wat leerde ik er van?

Dat een knieblessure vaak betekend dat je jezelf tegenhoudt. Je weet dat je iets bepaald zou moeten starten of afwerken, maar er is iets dat je tegenhoudt.

Je houdt jezelf tegen om vooruit te gaan.

Zoek wat je zou moeten doen en doe het ook. Ga voorbij al je angsten en aangeprate overtuigingen en doe wat je moet doen. (ik begon deze website)

In mijn geval was na enkele dagen mijn pijn verdwenen, als sneeuw voor de zon. Maar weken later was deze terug.

Blokkades zijn als een ui die we mogen pellen. Elke keer dat wij door een angst breken en zien wat ze echt is (een leugen), halen wij enkele rokken van die ui af. Maar de ui bestaat nog in een diepere laag van onszelf. En als wij ons innerlijke werk verder doen, dan komen we op een gegeven moment die ui weer tegen. De blokkade, de pijn komt terug. En dan is het aan jou om deze te zien voor wat die is; een diepere laag van die leugen, die beperking die jij jezelf oplegt.

Durf diep gaan en alles op te lossen. Blijf erkennen dat jouw pijn een gevolg is van de leugens en de beperkingen van anderen en dat jij deze simpelweg als waarheid hebt aangenomen. Herschrijf jouw verhaal.

Trage schildklier/keelproblemen

Ik heb altijd keelproblemen gehad. Keelonstekingen waren schering en inslag: hese stem, ontstoken amandelen, longproblemen. You name it, ik had het.

Zo heb ik meer dan 10 zware keelontstekingen gehad toen ik 13 was, op 1 jaar tijd. Ik kan je vertellen dat dat geen pretje was.

Op mijn 23ste liet ik uiteindelijk mijn amandelen en poliepen verwijderen. Tof, ik was pijnvrij.

Maar dan kreeg ik opeens last van een (super)trage schildklier. Zonder medicatie werd ik niet meer wakker, ik kon alleen nog maar slapen.

Ik heb meer dan 10 jaar medicatie genomen om mijn schildklier operationeel te houden. Mijn gezondheid was de gehele tijd best slecht. Mijn lichaam was moe, uitgeput.

Tot ik de kans kreeg om deze te genezen en dat ook deed. Ik ben door alle zeer zware emoties gegaan die ervoor hadden gezorgd dat mijn keel energetisch geblokkeerd was.

En op een dag was ik medicatievrij. Omdat ik door de pijn ben gegaan.

Keelproblemen hebben te maken met niet opkomen voor jezelf, je waarheid niet durven spreken. Ergens in je leven (vaak al als kind) leerde je om te zwijgen. Je leerde dat je mening er niet toe doet of dat wat je zegt niet ‘normaal’ is.

De maatschappij leert kinderen om te denken in vakjes, en als je er niet in past dan moet je maar wat verzinnen. Kinderen die niet zichzelf mogen zijn in hun omgeving, leren te zwijgen.

En dan krijg je keelproblemen.

Ik kon ze uiteindelijk (na een week helse pijnen en heel hevige emoties te doorstaan) oplossen door voor een volle zaal mijn idee te verkondigen.

Ik moest leren om te praten in plaats van te zwijgen. Want ik heb een mening en iemand wil die horen.

Later kwam die pijn opnieuw opzetten omdat het een diepere laag van die leugen is. Het blijft een werkproces dat ooit stopt. Durf diep gaan.

Gezwel op eierstok

Eierstokken, baarmoeder en andere delen van de geslachtsorganen hebben te maken met in je kracht te gaan staan, maar vooral met het scheppen van een nieuwe realiteit voor jezelf. Je schept een nieuw verhaal, je schrijft een nieuw verhaal voor jezelf.

Ik ben ik en dat is goed genoeg.

Waarom moet ik me verstoppen? Waarom voel ik dat ik niet goed genoeg ben? Waarom heb ik angst om te spreken en te zijn wie ik wil zijn?

Waarom laat ik niet mijn echte ik zien? Waarom durf ik mijn project niet neerzetten?

Na enkele weken helse pijnen en inzichten mocht ik genezen. Ik liet zien wie ik echt ben, ik kom er meer en meer voor uit. Ik ben niet meer bang.

In je onderbuik zit je Ziel, je Innerlijk Kind. Dus als jij niet durft zijn wie je wil zijn, of wie je bent, dan heeft je Ziel pijn. Je stoot namelijk een deel van jezelf af.

Bij mij leek het op een gegeven moment alsof ik opnieuw weeën kreeg. Ik zag het als de wedergeboorte van mezelf. Sindsdien ben ik ook daar pijnvrij.

Zwakke, pijnlijke polsen/duimen

Pijnlijke polsen zijn een teken van geketend zijn aan iets.

Je bent geketend en je wil loskomen.

Welke overtuigingen heb je die niet van jou zijn? Welke angsten heb je die van nergens lijken te komen? Wat praten anderen je aan? Aan wie hou jij vast?

Voor mij zijn mijn pijnlijke polsen een teken dat ik wil loskomen van bepaalde overtuigingen en een nieuwe richting in wil slaan.

Waar kniepijn staat voor ‘ik hou mezelf tegen’, staan polsen voor ‘iets houdt me vast’. Of misschien ook; ‘ik hou iets vast’.

Wat mag je loslaten dat niet van jou is? Wat houdt je vast in een bepaalde overtuiging? Wat is jouw vrijheid?

Is fysieke pijn een symbool?

Ik merk dat fysieke pijn zich uit op symbolische plekken.

Afhankelijk van wat je wil/mag opruimen van emotionele bagage, zal je op een andere plek in je lichaam pijn hebben/krijgen.

Dus heb je ergens vaak pijn of heb je ergens herhaalde pijn, ga dan op zoek naar de symboliek erachter. Zo krijg je een idee van wat de emotionele pijn misschien zou kunnen zijn.

Het helpt ook enorm als je er met iemand over kan praten. Anderen bekijken deze dingen op een neutralere manier en hebben een vogelzicht op jouw problemen. Zij kunnen vaak sneller je pijnpunten bloot leggen zodat jij er mee aan de slag kan gaan.

Conclusie

Wat wil fysieke pijn jou vertellen?

Als alles energie is, dan is die pijn een energetische blokkade die jou iets wil vertellen. Ga op zoek naar de symboliek achter de fysieke pijn, ga door de emotie, laat het los en genees.

Nadat ik mijn lichaam genas op mijn eigen manier en ik leerde hoe ons lichaam werkt, kwam er een boek op mijn pad dat exact dat verwoord wat ik leerde tijdens dat jaar.

De Sleutel tot Zelf-Bevrijding van Chrisiane Beerlandt, beschrijft 1300 pijnen, ziekten en ongemakken die we dagelijks kunnen ervaren. Ze beschrijft het waarom van een pijn, de psychologische oorzaak en wat je kan doen om door de pijn te breken (de blokkade op te lossen).

Als jij echt vooruit wil in jouw leven, jouw Innerlijke Reis serieus neemt en grote vooruitgang wil zien, dan is dit boek een must have.

Het is het enige boek dat op mijn keukentafel ligt en ik werk er dagelijks mee.

Waarom doet mijn duim plots pijn? Waarom mijn rechter pols en nooit mijn linkse? Waar komt dat oorsuizen vandaan en hoe los ik dat op? Mijn kind heeft buikpijn, waarom? Mijn kind valt veel op haar knieën, waarom?

Het is zo’n diepgaand boek en een absolute aanrader tijdens jouw Innerlijke Reis.

Koop het boek: De Sleutel tot Zelf-Bevrijding, van Christiane Beerlandt via Bol.com (deze link gaat naar de juiste versie, zorg dat je de nieuwste versie koopt met 1300 ziekten, de oude heeft er 1100)

Bonus inzicht om blokkades weg te halen.

Voor mij heeft een plantaardig dieet ook enorm veel voordelen opgeleverd. Misschien wil jij die piste ook verkennen?

Waarom doet mijn lichaam pijn en hoe kan ik mijn emoties oplossen, blokkades oplossen en mezelf helen? Energetische blokkades, fysieke pijn, bewuster leven, innerlijk werk.

Lees verder:

Artikel uit de categorie:
Geen categorie

0 Reacties op "Wat vertelt fysieke pijn je over jezelf?"

Geef een reactie op dit artikel

top
© 2024 BENUW BV en Bewustzijnsschool - Powered by Maatos